Badania chorób roślin

 

1. Agrest - badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń agrestu, amerykański mączniak agrestu, antraknoza (opadzina) liści porzeczek, europejski mączniak agrestu i czarna plamistość agrestu

Badanie obejmuje 5 patogenów.

Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

2. Anthurium – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: bakteryjna plamistość obrazkowatych anthurium, zgnilizna korzeni anthurium, bakteryjne więdnięcie anthurium i antraknoza anthurium
Badanie obejmuje 6 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

3. Bakłażan (oberżyna) – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek bakłażana, szara pleśń fuzaryjne więdnięcie bakłażana, zgnilizna twardzikowa bakłażana i fytoftoroza bakłażana
Badanie obejmuje 5 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody. 
 
4. Brukiew – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgnilizna twardzikowa brukwi, szara pleśń brukwi, alternarioza brukwi, sucha zgnilizna kapustnych - brukwi, pierścieniowa plamistość kapustnych - brukwi, biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) brukwi i mączniak rzekomy kapustowatych - brukwi
Badanie obejmuje 7 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

5. Borówka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni borówki, opieńkowa zgnilizna korzeni borówki, szara pleśń borówki, antraknoza borówki, zamieranie pędów borówki, zgorzel pędów borówki, mączniak prawdziwy borówki, brunatna zgnilizna owoców borówki, fytoftoroza borówki i bakteryjna cętkowatość borówki
Badanie obejmuje 11 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

6. Borówka – badanie chorób wirusowych: wirus czerwonej pierścieniowej plamistości borówki wysokiej (Blueberry red ring spot virus, BRRV), mozaika borówki wysokiej (Blueberry mosaic associated virus (BIMaV) i oparzelina borówki wysokiej (Blueberry scorch virus, BIScV) 
Badanie obejmuje 3 patogeny. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

7. Bób – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek bobu, fuzaryjna zgorzel bobu i zgnilizna twardzikowa bobu
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

8. Brokuł – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek brokuła, szara pleśń brokuła, kiła kapustnych - brokuła, czerń krzyżowych brokuła, sucha zgnilizna kapustnych - brokuła, mokra zgnilizna brokuła, czarna zgnilizna kapustnych - brokuła, gnicie róż brokułu, pierścieniowa plamistość kapustnych - brokuła i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) brokuła
Badanie obejmuje 19 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

9. Brzoskwinia – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: brunatna zgnilizna drzew pestkowych - brzoskwinie, kędzierzawość liści brzoskwini, leukostomoza drzew pestkowych - brzoskwini, mączniak prawdziwy brzoskwini i rak bakteryjny drzew pestkowych - brzoskwini
Badanie obejmuje 6 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.    
 
10. Brzoskwinia – badanie chorób wirusowych: ospowatość śliwy (szarka) (Plum pox virus, PPV) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin.

 

11. Burak cukrowy – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgnilizna korzeni buraka, zgorzel siewek buraka, chwościk buraka, fuzarioza buraka, mączniak rzekomy buraka, czarna nóżka buraka, rizoktonioza buraka, parch zwykły buraka i bakteryjna plamistość liści buraka

Badanie obejmuje 14 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

12. Burak ćwikłowy – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek buraka ćwikłowego i sadzonek buraka ćwikłowego, parch zwykły buraka ćwikłowego, czerń krzyżowych (chwościk) buraka ćwikłowego, alternarioza buraka ćwikłowego, zgnilizna twardzikowa buraka ćwikłowego i szara pleśń buraka ćwikłowego
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.  
    
13. Burak liściowy – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek buraka liściowego i sadzonek buraka liściowego, szara pleśń buraka liściowego i zgnilizna twardzikowa buraka liściowego
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

14. Cebula – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza cebuli, szara pleśń cebulowych, zgnilizna szyjki cebuli, bakterioza cebuli, fuzarioza cebuli, mączniak rzekomy cebuli, fytoftoroza cebuli, różowa zgnilizna cebuli, różowa zgnilizna korzeni cebuli, zgorzel siewek cebuli i biała zgnilizna cebuli 
Badanie obejmuje 16 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody. 

 

15. Chryzantema – badanie chorób wirusowych: karłowatość chryzantem (złocieni) (Chrysanthemum stunt viroid, CSVd) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

16. Chrzan – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek chrzanu i sadzonek chrzanu, zgnilizna twardzikowa chrzanu, biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) chrzanu, szara pleśń chrzanu, sucha zgnilizna kapustnych - chrzanu, pierścieniowa plamistość kapustnych - chrzanu i czerń krzyżowych chrzanu
Badanie obejmuje 13 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

17. Cukinia (kabaczek) – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń cukini, zgorzel siewek cukini, alternarioza cukini, zgnilizna twardzikowa cukini i bakteryjna kańciasta plamistość liści cukini
Badanie obejmuje 13 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

18. Cykoria – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek cykorii, szara pleśń cykorii, alternarioza cykorii, rizoktonioza cykorii i zgnilizna twardzikowa cykorii
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

19. Czosnek – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza czosnku, szara pleśń czosnku, zgnilizna szyjki czosnku, bakterioza czosnku, fuzarioza czosnku, mączniak rzekomy czosnku, fytoftoroza czosnku, różowa zgnilizna czosnku, różowa zgnilizna korzeni czosnku, zgorzel siewek czosnku i biała zgnilizna czosnku 
Badanie obejmuje 16 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody. 

 

20. Dalia – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni dalii, wertycylioza dalii, leafy gall (galas, żółć liściowa) dalii
Badanie obejmuje 3 patogeny. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.  

 

21. Drzewa i krzewy iglaste – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: opieńkowa zgnilizna korzeni, szara pleśń, zamieranie wierzchołków, brunatna pleśń śniegowa, osutka,  gruzełek świerka i cisa, zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych, fytoftoroza, rdza jodły i wierzbówki i zamieranie wierzchołków 
Badanie obejmuje 11 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, gleby oraz wody.

 

22. Endywia – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń endywii, zgorzel siewek endywii, alternarioza endywii, fytoftoroza endywii, rizoktonioza endywii, zgnilizna twardzikowa endywii i gnicie bakteryjne endywii
Badanie obejmuje 14 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

23. Fasola – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń fasoli, zgorzel siewek fasoli, zgnilizna twardzikowa fasoli i fuzaryjne więdnięcie fasoli
Badanie obejmuje 9 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, gleby oraz wody.

 

24. Groch – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek grochu, zgnilizna twardzikowa grochu i fuzaryjne więdnięcie grochu
Badanie obejmuje 8 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

25. Grusza – badanie chorób grzybowych, bakteryjnych  i fitoplazmatycznych: zamieranie gruszy, zaraza ogniowa gruszy, guzowatość korzeni gruszy, rak bakteryjny gruszy, pierścieniowa zgnilizna gruszy, parch gruszy, brunatna zgnilizna drzew ziarniakowych - gruszy, zgorzel kory gruszy i srebrzystość liści gruszy
Badanie obejmuje 9 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

26. Grusza – badanie chorób wirusowych: mozaika pierścieniowa gruszy (Chlorotic leaf spot virus, CLSV) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

27. Jabłoń – badanie chorób grzybowych, bakteryjnych i fitoplazmatycznych: proliferacja jabłoni, zaraza ogniowa jabłoni, guzowatość korzeni jabłoni, rak bakteryjny jabłoni, zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia jabłoni, szara pleśń jabłoni, parch jabłoni, mączniak jabłoni, brunatna zgnilizna drzew ziarniakowych - jabłoni, drobna plamistość liści jabłoni, rak drzew owocowych jabłoni i srebrzystość liści jabłoni
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

28. Jabłoń – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: mozaika jabłoni (Apple mosaic virus, ApMV) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

29. Jarmuż – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek jarmużu, szara pleśń jarmużu, czerń krzyżowych jarmużu, fytoftoroza jarmużu, rizoktonioza jarmużu, zgnilizna twardzikowa jarmużu, sucha zgnilizna kapustnych - jarmużu, pierścieniowa plamistość kapustnych - jarmużu i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) jarmużu
Badanie obejmuje 15 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

30. Jęczmień – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń jęczmienia, mączniak prawdziwy zbóż - jęczmienia, fuzaryjny zgorzel podstawy źdźbła jęczmienia i korzeni jęczmienia, pasiastość liści jęczmienia, łamliwość podstawy źdźbła zbóż - jęczmienia, rdza jęczmienia, rdza żółta plamistość siatkowa jęczmienia, rizoktonioza jęczmienia i rynchosporioza zbóż - jęczmienia
Badanie obejmuje 14 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody. 

 

31. Jęczmień – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż (Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba. 
Badanie wykonujemy z prób roślin.

 

32. Jeżyna – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń jeżyny, wertycylioza jeżyny, guzowatość korzeni jeżyny, rak bakteryjny (bakteryjna zgorzel) jeżyny, mączniak rzekomy jeżyny, antraknoza jeżyny i przypąkowe zamieranie pędów jeżyny
Badanie obejmuje 7 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

33. Kalafior – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek kalafiora, szara pleśń kalafiora, kiła kapustnych - kalafiora, czerń krzyżowych kalafiora, sucha zgnilizna kapustnych - kalafiora, mokra zgnilizna kalafiora, czarna zgnilizna kapustnych - kalafiora, gnicie róż kalafiora, pierścieniowa plamistość kapustnych - kalafiora i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) kalafiora 
Badanie obejmuje 19 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

34. Kalarepa – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń kalarepy, zgorzel siewek kalarepy, zgnilizna twardzikowa kalarepy i czerń krzyżowych kalarepy 
Badanie obejmuje 10 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

35. Kapusta (w tym kapusta brukselska, kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska) – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek kapusty, szara pleśń kapusty, kiła kapustnych, czerń krzyżowych kapusty, sucha zgnilizna kapustnych/, mokra zgnilizna kapusty, czarna zgnilizna kapustnych, zaraza liści kapusty, pierścieniowa plamistość kapustnych i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) kapusty

Badanie obejmuje 19 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

36. Kukurydza – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: bakteryjna zgnilizna łodygi kukurydzy, fuzaryjna zgorzel podstaw kukurydzy i kolb kukurydzy, zaraza liści kukurydzy i więdnięcie naczyniowe kukurydzy, rdza kukurydzy, choroba szalonych wiech kukurydzy, żółta plamistość kukurydzy, głownia pyląca kukurydzy i głownia guzowata kukurydzy
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

37. Malina – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni maliny, szara pleśń maliny, zamieranie pędów maliny, zgnilizna korzeni maliny, antraknoza malin, czarna zgnilizna korzeni maliny, rizoktonioza maliny, mączniak prawdziwy maliny, wertycylioza maliny, alternarioza maliny, rak bakteryjny maliny i zgnilizna twardzikowa (biała pleśń) maliny
Badanie obejmuje 12 patogenów.  
Badanie wykonujemy z prób roślin, gleby oraz wody.

 

38. Malina – badanie chorób wirusowych: krzaczasta karłowatość maliny (Raspberry bushy dwarf virus, RBDV), martwica czarnej maliny (Black raspberry necrosis virus, BRNV),  wirus cętkowatej plamistości/pstrości liści maliny (Raspberry leaf mottle virus, RLMV), wirus plamistości liści maliny (Raspberry leaf blotch virus, RLBV), wirus pierścieniowej plamistości liści maliny (Raspberry ring spot virus, RRSV), chloroza nerwów liści maliny (Raspberry vein chlorosis virus, RVCV) i wirus żółtaczki nerwów liści maliny (Rubus yellow net virus, RYNV) 
Badanie obejmuje 7 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

39. Marchew – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza naci marchwi, szara pleśń marchwi, zgnilizna szyjki marchwi i podstawy marchwi, mączniak prawdziwy marchwi, zgnilizna twardzikowa marchwi, parch zwykły marchwi i bakteryjna plamistość marchwi 
Badanie obejmuje 8 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.   

 

40. Morela – badanie chorób wirusowych: ospowatość śliwy (szarka) (Plum pox virus, PPV) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin.

 

41. Ogórek – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: fuzaryjne więdnięcie ogórka, kanciasta plamistość liści ogórka, alternarioza ogórka, miękka zgnilizna korzeni ogórka i podstaw ogórka, zgnilizna korzeni łodygi ogórka i pędów ogórka, czarna zgnilizna korzeni ogórka, kanciasta plamistość liści ogórka oraz miękka zgnilizna korzeni ogórka i podstaw ogórka 
Badanie obejmuje 8 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody
.   
42. Ogórek – badanie chorób wirusowych: żółtaczka nerwów ogórka (Cucumber vein yellowing virus, CVYV), zielona mozaika ogórka (Cucumber green mottle mosaic virus, CGMMV), mozaika ogórka (Cucumber mosaic virus, CMV) i żółta mozaika cukinii (Zucchini yellow mosaic virus, ZYMV) 
Badanie obejmuje 4 patogeny. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion. 

 

43. Orchidea – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: miękka zgnilizna orchidei, brązowa zgnilizna orchidei, bakteryjna brązowa zgnilizna orchidei, czarna zgnilizna orchidei, południowa zaraza orchidei, zgnilizna korony orchidei, zgnilizna korzeni orchidei, szara pleśń orchidei, plamistość liści orchidei i fuzarioza orchidei
Badanie obejmuje 11 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
    
44. Papryka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza papryki, szara pleśń papryki, fuzaryjne więdnięcie papryki, zgnilizna korzeni łodygi i pędów papryki, aksamitna plamistość papryki, rdza wywołana phytophtorą papryki, zgnilizna twardzikowa papryki, mączniak prawdziwy papryki, mokra zgnilizna bakteryjna papryki, rizoktonioza papryki, bakteryjna centkowatość papryki i wertycylioza papryki
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.  

 

45. Papryka - badanie chorób wirusowych: mozaika ogórka na papryce (Cucumber mosaic virus, CMV) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

46. Pasternak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń pasternaka, zgorzel siewek pasternaka, zgnilizna twardzikowa pasternaka i mączniak prawdziwy pasternaka

Badanie obejmuje 4 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
   
47. Pietruszka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza naci pietruszki, szara pleśń pietruszki, zgnilizna szyjki i podstawy pietruszki, mączniak prawdziwy pietruszki, zgnilizna twardzikowa pietruszki, parch zwykły pietruszki i bakteryjna plamistość pietruszki 
Badanie obejmuje 8 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

48. Pomidor – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: rak bakteryjny pomidora, zaraza pomidora, zgorzel siewek, widmowa plamistość owoców pomidora, bakteryjna cętkowatość pomidora, rizoktonioza pomidora, wertycylioza pomidora, czarna nóżka pomidora, alternarioza pomidora, zgnilizna twardzikowa pomidora, zgnilizna korzeni pomidora, fuzarioza zgorzelowa pomidora, fuzaryjne więdnięcia pomidora, guzowatość korzeni pomidora, choroba szalonych korzeni pomidora i bakteryjna nekroza rdzenia łodyg pomidora 
Badanie obejmuje 15 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

49. Pomidor – badanie chorób wirusowych: mozaika ogórka na pomidorze (Cucumber mosaic virus, CMV), brązowa plamistość liści pomidora (Tomato spotted wilt virus, TSWV), smugowatość ziemniaka na pomidorze (Potato virus Y, PVY), mozaika pepino (Pepino mosaic virus, PeMV), mozaika tytoniu na pomidorze (Tobacco mosaic virus, TMV), brunatna wyboistość owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV) i mozaika pomidora (Tomato mosaic virus, ToMV) 
Badanie obejmuje 7 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion. 

 

50. Por – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza pora, szara pleśń pora, zgnilizna szyjki pora, bakterioza pora, fuzarioza pora, mączniak rzekomy pora, fytoftoroza pora, różowa zgnilizna pora, różowa zgnilizna korzeni pora, zgorzel siewek pora i biała zgnilizna pora 
Badanie obejmuje 16 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody. 

 

51. Porzeczka – badanie chorób wirusowych: rewersja porzeczki czarnej (atawizm, Blackcurrant reversion virus, BRV) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

52. Porzeczka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń porzeczki, zamieranie pędów porzeczki, czarna plamistość porzeczki, amerykański mączniak agrestu, antraknoza (opadzina) liści porzeczek, biała plamistość liści porzeczki i rdza wejmutkowo-porzeczkowa 
Badanie obejmuje 8 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody. 
        
53. Pszenica – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń pszenicy, zgorzel siewek pszenicy, mączniak prawdziwy zbóż - pszenicy, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła pszenicy i korzeni pszenicy, łamliwość podstawy źdźbła zbóż - pszenicy, rdza brunatna pszenicy, rdza żółta pszenicy, brunatna plamistość liści zbóż - pszenicy, rizoktonioza pszenicy i septorioza paskowana liści pszenicy
Badanie obejmuje 13 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody. 

 

54. Pszenica – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż - pszenicy (Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

55. Pszenżyto – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń pszenżyta, mączniak prawdziwy zbóż - pszenżyta, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła pszenżyta i korzeni pszenżyta, łamliwość podstawy źdźbła zbóż - pszenżyta, rdza brunatna pszenżyta, rdza żółta pszenżyta, brunatna plamistość liści zbóż - pszenżyta, rizoktonioza pszenżyta, rynchosporioza liści pszenżyta i septorioza paskowana liści pszenżyta
Badanie obejmuje 14 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

56. Pszenżyto – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż - pszenżyta(Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

57. Rabarbar – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni rabarbaru, opieńkowa zgnilizna korzeni rabarbaru, askohytoza rabarbaru, antraknoza rabarbaru, zgnilizna szyjki rabarbaru i podstawy rabarbaru 
Badanie obejmuje 5 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.  

 

58. Róża – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: korzenie włośnikowate (szalone korzenie) róży, bakteryjna plamistość liści róży, guzowatość korzeni róży, mączniak prawdziwy róży, mączniak rzekomy róży, szara pleśń różyi sadzaki róży
Badanie obejmuje 7 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

59. Rukola – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek rukoli, szara pleśń rukoli, alternarioza rukoli, zgnilizna twardzikowa rukoli i mączniak rzekomy rukoli
Badanie obejmuje 13 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

60. Rzodkiew – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń rzodkwi, zgorzel siewek rzodkwi, alternarioza rzodkwi, zgnilizna twardzikowa rzodkwi, parch zwykły rzodkwi, mączniak rzekomy rzodkwi, sucha zgnilizna kapustnych - rzodkwi, pierścieniowa plamistość kapustnych - rzodkwi, mączniak prawdziwy rzodkwi i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) rzodkwi
Badanie obejmuje 18 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

61. Rzodkiewka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń rzodkiewki, zgorzel siewek rzodkiewki, alternarioza rzodkiewki, zgnilizna twardzikowa rzodkiewki, parch zwykły rzodkiewki, mączniak rzekomy rzodkiewki, sucha zgnilizna kapustnych - rzodkiewki, pierścieniowa plamistość kapustnych - rzodkiewki, mączniak prawdziwy rzodkiewkii biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) rzodkiewki
Badanie obejmuje 18 patogenów.  
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

62. Rzepa – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgnilizna twardzikowa rzepy, szara pleśń rzepy, alternarioza rzepy, sucha zgnilizna kapustnych - rzepy, pierścieniowa plamistość kapustnych- rzepy, biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) rzepy i mączniak rzekomy kapustowatych - rzepy 
Badanie obejmuje 7 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

63. Rzepak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) rzepaku, czerń krzyżowych rzepaku, szara pleśń rzepaku, czerń krzyżowych (chwościk) rzepaku, zgorzel siewek rzepaku, fuzarioza rzepaku, pierścieniowa plamistość kapustnych - rzepaku, mączniak rzekomy krzyżowych rzepaku, sucha zgnilizna kapustnych - rzepaku, fytoftoroza rzepaku, kiła kapusty - rzepaku, biała plamistość liści rzepaku, zgnilizna twardzikowa rzepaku, wertycylioza rzepaku i czarna zgnilizna kapustnych - rzepaku
Badanie obejmuje 22 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

64. Sałata (w tym sałata głowiasta, sałata krucha, sałata rzymska, sałata dębolistna i sałata łodygowa – badania chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek sałaty, plamistość zgorzelowa sałaty, szara pleśń sałaty, fuzaryjne więdniecie sałaty, alternarioza sałaty, zgnilizna twardzikowa sałaty, mokra zgnilizna sałaty, zgnilizna sałaty, lettuce root knot disease, miękka (brązowa) zgnilizna sałaty, mączniak prawdziwy sałaty i mączniak rzekomy sałaty
Badanie obejmuje 18 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

65. Szpinak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń szpinaku, zgorzel siewek szpinaku, plamistość liści szpinaku i zgnilizna twardzikowa szpinaku
Badanie obejmuje 12 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.   

 

66. Śliwa – badanie chorób wirusowych: ospowatość śliwy (szarka) (Plum pox virus, PPV) 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.

 

67. Truskawka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni truskawki, szara pleśń truskawki, fuzaryjne więdnięcie truskawek, zgnilizna korzeni truskawki i korony truskawki, zgnilizna korony truskawki, skórzasta zgnilizna owoców truskawki, czerwona zgnilizna korzeni truskawki, zgnilizna korzenia truskawki, antraknoza truskawek, czarna zgnilizna korzeni, rizoktonioza truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, wertycylioza truskawki i bakteryjna kańciasta plamistość liści truskawki
Badanie obejmuje 17 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

68. Winorośl  – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń winorośla i guzowatość korzeni winorośla
Badanie obejmuje 2 patogeny. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.        
      
69. Ziemniak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza ziemniaka, bakterioza pierścieniowa ziemniaka, czarna nóżka ziemniaka, sucha zgnilizna bulw ziemniaka, zaraza ziemniaka, rizoktonioza ziemniaka i parch zwykły ziemniaka 
Badanie obejmuje 7 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, bulw, gleby oraz wody.  

 

70. Żeńszeń – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń żenszenia, fuzaryjne więdnięcie żenszenia, fytoftoroza żenszenia, zgorzel żenszenia i rizoktonioza żenszenia
Badanie obejmuje 9 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
     
71. Żyto – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń żyta, mączniak prawdziwy zbóż - żyta, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła żyta i korzeni żyta, łamliwość podstawy źdźbła zbóż, rdza brunatna żyta, rdza żółta żyta, brunatna plamistość liści zbóż - żyta, rizoktonioza żyta, rynchosporioza liści żyta, septorioza paskowana liści żyta
Badanie obejmuje 14 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

72. Żyto – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż (Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba. 
Badanie wykonujemy z prób roślin.

 

73. Wszystkie uprawy – badanie chorób odglebowych (grzybowych i bakteryjnych): zgorzel siewek, szara pleśń, fuzaryjne więdnięcie, plamistość liści, zgnilizna twardzikowa, guzowatość korzeni i wertycylioza 
Badanie obejmuje 14 patogenów. 
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.

 

74. Wszystkie uprawy – badanie chorób fitoplazmatycznych: wiele gatunków fitoplazm np. fitoplazma karłowatości borówki wysokiej, fitoplazma miotlastości borówki wysokiej, fitoplazma pozornego kwitnienia żurawiny i inne 
Badanie obejmuje 1 patogen. 
Badanie wykonujemy z prób roślin.

 

75. Wykrywanie choroby ze zmiany – badanie wykonywane są w kierunku choroby bakteryjnej, grzybowej lub fitoplazmatycznej. 
Celem badania jest identyfikacja nowych chorób roślin uprawnych oraz jednoznaczne powiązanie objawów choroby z jej sprawcą czyli patogenem. 


 

Nie znalazłeś powyżej badania, którym jesteś zainteresowany? 

Zadzwoń do nas: 669 508 015.

Przygotujemy indywidualną ofertę idealną dla Twoich potrzeb!

 

 

Pozostałe badania

 

1. Automatyczny i manualny pobór próbek gleby, roślin i wody.

Dotyczy wszystkich upraw.


2. Badanie fizyko-chemiczne wody lub pożywki – badanie obejmuje: pH, przewodnictwo elektryczne (EC), chlorki, azot azotanowy (N-NO3), P, K, Na, Ca, Mg, S, Si, Fe, Mn, Zn, B, Cu, Mo, HCO3- oraz komentarz oceniający wodę w kontekście nawadniania.

Dotyczy wszystkich upraw.


3. Badanie gleby metodą ogrodniczą – oznaczenie makroelementów (pH, N-NO3, N-NH4, P, K, Mg, Ca, S i Na), mikroelementów (B, Zn, Mn, Cu i Fe), próchnicy, węgla organicznego i zalecenia.

Badanie wykonujemy z prób gleby.

Dotyczy wszystkich upraw.


4. Badanie likopenu – badanie wykonujemy z prób warzyw np. pomidor.


5. Badanie nawozów – oznaczane parametry: pH, gęstość, N, P, K, Ca, Mg, B, Cu, Zn, Mn, Fe, S, węgiel organiczny i inne.

Celem badania jest porównanie składu produktu z deklaracją producenta. Badania wykonujemy z prób nawozów stałych (posypowych) lub płynnych. 


6. Badanie odporności szarej pleśni (Botrytis cinera) – badanie obejmuje określenie odporności szarej pleśni na dostępne substancje aktywne do jej zwalczania.4

Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby, wody i grzybni.


7. Kondycja mikrobiologiczna gleby – badanie najliczniej występujących w glebie grzybów np. Trichoderma spp.

Celem badania jest określenie stopnia zmęczenia gleby. Pozwala również na dobór odpowiednich biostymulatorów czy ocenić efekty ich działania.

Badanie wykonujemy z prób gleby, torfu, podłóż i mat kokosowych.

Dotyczy wszystkich upraw.


8. Metale ciężkie w glebie – badane pierwiastki: arsen, kadm, ołów i rtęć.

Badanie wykonujemy z prób gleby.

Dotyczy wszystkich upraw.


9. Mykotoksyny – badane substancje: aflatoksyna B1, suma aflatoksyn B1,B2,G1,G2, deoksyniwalenol, zearalenon, ochratoksyna, toksyna HT-2, toksyna T-2 i suma toksyn HT-2 i T2.

Badanie wykonujemy z ziaren zbóż.


10. Nicienie wolnożyjące – badanie liczby nicienie wolnożyjących z uwzględnieniem ich rodzajów.

Badanie wykonujemy z prób gleby.

Dotyczy wszystkich upraw.


11. Nicienie tworzące cysty – badanie liczby nicienie tworzących cysty z uwzględnieniem ich rodzajów.

Badanie wykonujemy z prób gleby.

Dotyczy wszystkich upraw.


12. Nicienie w roślinach – badanie liczby nicieni znajdujących się wewnątrz rośliny z uwzględnieniem ich rodzajów.

Dotyczy wszystkich upraw.


13. Niedobory pierwiastków w liściach – badanie obejmuje oznaczenie makroelementów (N, P, K, Ca, Mg i S) i mikroelementów (Cu, Fe, Mn i Zn) z liści.

Jeśli jest taka możliwość to wyniki porównywane są z próbą kontrolną, która nie wykazuje objawów niedoborów.

Dotyczy wszystkich upraw.


14. Pozostałości środków ochrony roślin – badanie obejmuje od 376 do 724 substancji.

Badanie wykonujemy z prób owoców, warzyw, ziarna, nasiona, roślin, gleby i wody.

Dla owoców, warzyw i ziaren jest odniesienie do aktualnych norm MRL.

Dotyczy wszystkich upraw.


15. Pozostałości benzopirenu – badanie obejmuje oznaczenie pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (w tym benzopirenu) w suszonych ziarnach nasion. 

 

16. Usługi doradcze - dla rolników, sadowników, ogrodników ustalane w indywidualnym zakresie.

 

 

Nie znalazłeś powyżej badania, którym jesteś zainteresowany? 

Zadzwoń do nas: 669 508 015.

Przygotujemy indywidualną ofertę idealną dla Twoich potrzeb!

 

Zapraszamy do odwiedzania naszego fanpage'a dedykowanego wyłącznie rolnictwu,

gdzie znajdziesz porady oraz cenne wskazówki dla swoich upraw:

 

Nexbio - profesjonalna diagnostyka dla rolnictwa i niezależne doradztwo

 

 

 

POWRÓT

 

 


 

NASI PARTNERZY:

 

 

Partner Agrarius

 

 

 

 

 

 

Partner Fargo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partner Royal Brinkman

 

 

 

 

Partner Stampol